kultur

Lansarna viner och säckarna svingas på Torpa stenhus medeltidshelg

2:00 min

I helgen intas Torpa stenhus av gycklare, riddare och sköna jungfrur när den årliga medeltidsveckan går av stapeln. Man vill visa upp Torpa i sin ursprungliga inramning och låta barn och vuxna testa på medeltidslivet.

Strid med häst och lans är inte den enda halsbrytande aktiviteten man kan testa på Torpa stenhus den här helgen. Ida Abrahamsson har precis lyckats slå ner sin lillasyster från en bom med hjälp av en säck. Och det verkar ha gett mersmak, för Ida skulle mycket väl kunna tänka sig ett liv på medeltiden.

– Man fick pyssla och göra mer saker själv då, som pilar, pilbågar, sy och mat, säger Ida Abrahamsson.

Den som vill ta det lite lugnare kan gå en dramatiserad borgvisning, som i år fokuserar på Torpas kvinnor och deras livsöden

Charlotta Karlsson är evenemangsansvarig på Torpa Stenhus och berättar att man vill återuppliva historien kring Torpa stenhus.

– Vi låter byggnaden omges med en tidstypiska kuliss som den en gång hade, med alla medeltidstält och medeltidsklädda människor. Vi har satsats mycket på att folk ska få en känsla av vad vår svenska historia är, och det tycker jag verkligen man får en dag som den här, säger Charlotta Karlsson.