Manifestation för offren på Utöya på Stora Torget i Borås. Foto: Anna Rydholm
Terrorattentaten i Norge

Manifestation för offren på Utöya

1:15 min

Igår var det årsdagen av terrordåden i Norge, och på Stora Torget i Borås hade SSU samlat till en manifestation för att hedra offren. Ett sextiotal personer slöt upp, och en av dem var Inger Eriksson. Hon tycker det är viktigt att vi drar lärdom av de fruktansvärda händelserna.

– Ja det går inte beskriva, jag tyckte det var så hemskt. Vi måste bekämpa ondskan i samhället. Vi måste stå upp för den annars blir vi aldrig fria. Det kan ju hända igen så vi måste ju vara vaksamma bekämpa detta.

En av talarna var SSUs distriktsordförande Sofia Bohlin. Hon håller med om att det är viktigt att man, trots sorg och rädsla, fortsätter att engagera sig mot främlingsfientlighet. Och hon hoppas att de fruktansvärda händelserna i Norge kanske ändå bidragit till att ytterligare ett steg i den riktningen har tagits.

– Synen på terrorism har väl på ett sätt ändrats, att det inte bara är islamister som begår terrordåd utan även högerextrema. Och vi har ju inom SSU alltid propagerat för antirasism och mot högerextremism men det har väl tidigare uppfattats som att det bara var förr i tiden och att det är viktigt att vi kommer ihåg det men det är inte riktigt nåt problem idag. Men nu är man mer medveten om att det fortfarande är ett rejält problem.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista