Antalet anmälda våldtäkter blir fler. (OBS! Bilden är arrangerad). Foto: Heiko Junge
Västra Götaland

Kraftig ökning av anmälningar för våldtäkt

1:35 min

Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, har anmälningar om våldtäkter ökat kraftigt de senaste åren. Carina Iloson är gynekolog och Överläkare på kvinnosjukvården på Sahlgrenska och den som har huvudansvaret för de patienter som väljer att göra en anmälan. Hon tror att ökningen delvis beror på en ny, förbättrad lagstiftning.

– Det kom en ny lagstiftning '05 som har påverkat att det blivit en ökning och den har ändrat vad som per definition blir en våldtäkt. Innan var du tvungen att säga nej, men i fallen där dom t.ex. är fulla eller drogade, det som man kallar för hjälplöst tillstånd, dom kan alltså inte säga nej, då var det per definition inte en våldtäkt eftersom man inte hade sagt nej. Men den nya lagstiftningen säger att är man i så kallat hjälplöst tillstånd så är det en våldtäkt, kan du inte säga nej så är det en våldtäkt.

Enligt uppgift från Göteborgs polisen anmäldes för två veckor sedan 16 fall av misstänkt våldtäkt under bara en vecka. Helen Broo på StödCentrum för Unga Brottsoffer, en organisation dit personer som utsatts för våldtäkt kan vända sig, upplever man att det skett en ökning i både antal patienter och anmälningar.

– Jag tror att det kan vara både och. Och framför allt är det en ansamling på sommaren, det blir färre på hösten och vintern.

Just under sommarperioden ökar antalet anmälningar. Men alla som söker vård efter att ha blivit utsatta för en våldtäkt anmäler inte händelsen och ofta händer det att de personer som sökt hjälp men inte tänkt anmäla, ändå anmäler efter ett besök på Kvinnosjukvården eller på Stödcentret. Men mörkertalet är stort och Helen Broo tror att det särskilt gäller bland män.

– Tyvärr är det väl ofta så att dom inte anmäler eller söker hjälp i lika hög grad som kvinnor. Dom kanske inte berättar över huvud taget att dom råkat ut för ett sexualbrott.

Aldijana Talic
aldijana.talic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista