Turistmålen i Borås blir bättre på att handikappanpassa sig. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix
Turism

Turistmålen i Borås blir bättre på handikappanpassning

1:14 min

Personer med funktionshinder blir en allt intressantare målgrupp för turistnäringen. Mycket på grund av att antalet äldre ökat kraftigt och därmed även människor med åldersrelaterade funktionshinder. Markus Kronquist har suttit i rullstol hela sitt liv, han tycker att Borås är en bra stad för funktionshindrade.

– Dom två, tre senaste åren har det tagit väldigt mycket fart. Det har blivit mycket bättre men det har ju tagit lång tid innan det börjat hända något.

2010 skulle alla delar av det svenska samhället vara helt handikappsanpassade, så även turistsektorn. Men Markus Kronquist upplever att det var först 2010 som arbetet började ta fart på riktigt och idag tycker han att Borås har kommit en lång väg.
Förra året anslöt sig Borås till Tillgänglighetsdatabasen, en hemsida där man kan se hur anpassade kommunens turistmål är för olika funktionshinder. Anna Liljenby är Cityledare i Borås och en av dom som jobbat med att tillgänglighetsinventera kommunen.

– Vi har även jobbat med att tillgänglighetsinventera alla butiker i stadskärnan och i Knalleland, som ett sammarbetsprojekt och det är faktiskt lite unikt i Sverige. Så jag tror vi är på god väg men det finns så klart alltid mer att göra.

Men det är inte bara Borås och Sverige som blivit bättre på att handikappsanpassa sig utan det är en utveckling som sker på många turistmål, något som gör skillnad säger Markus Kronquist.

– Idag är det roligare att åka ut och resa och sånt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista