1 av 2
Ett kapat staket som någon stulit från S:t Ansgars gravplats i Borås. Foto: Maria Hansson/SR Sjuhärad
2 av 2
Per Åkerlund är en av de drabbade som fått familjegraven bestulen. Foto: Maria Hansson
Brott

Gravdekorationer populärt bland metalltjuvar

1:18 min

De som ska begrava sina anhöriga i Borås får rådet att inte dekorera gravarna med brons eller koppar. Detta eftersom även gravplatser numera sopas rena av metalltjuvar. Och stölderna är vanligare i Göteborgs stift än i resten av Sverige. Alltså i Västra Götaland, Halland och Bohuslän. Lars Öhrn är kyrkogårdsavdelningschef i Borås.

– Det här blev stulet för två år sedan, så gjordes det ett nytt, du ser att infästningarna är kvar. Och nu så stals det återigen fast det var då larmat med ett larm till en telefon. Så larm hjälpte inte. Här borta ser du resterna av ett staket som sticker upp, eller två till och med. Så att på den här kyrkogården finns det inga kopparstaket eller kopparutsmyckningar kvar. De är helt slut. Borta.

Det är blåsigt när Lars Öhrn visar runt på S:t Ansgars gravplats i Borås. Han förklarar att stölderna började på allvar för två år sedan och att det nu inte finns mycket kvar för tjuvarna att ta. Statyer, namnskyltar, staket och annan dekor på gravarna är borta. Till och med dörrhandtagen på en kyrka i Borås har blivit stulna. Bakgrunden är att priset på bland annat brons och koppar ökat kraftigt de senaste åren. Ett kilo koppar kan nu säljas för mellan 40 och 55 kronor.

– Vi ger faktiskt det rådet att inte köpa nånting eller inte sätta ut nånting som är av de här metallerna då, för de är ju stöldbegärliga.

Är du förvånad av att folk kan med att gå på just gravar?

– Ja, det måste jag ju säga då, inte bara för att jag jobbar på kyrkogården men man kan ju fundera på var etiken och moralen finns någonstans när det gäller den nollrespekt som visas för gravplatser och smyckningar och sådana saker. Jag tycker att det är riktigt dåligt.

"En personlig inkräktan"

Peter Åkerlund är en av dem som råkat ut för att familjegraven i Borås bestulits på kopparstaket.

– Det materiella går alltid att ersätta, men det är ju en fråga om en inkräktan på någonting som är personligt värdefullt.

Det var en otrevlig upptäckt Peter Åkerlund gjorde, berättar han, när han märkte att tjuvar varit på familjegraven. Halva kopparstaketet hade klippts av och stulits. Att återställa staketet tror han hade kostat upp emot 50 000 kronor, vilket hemförsäkringen inte täckte eftersom det handlade om förstörd egendom utanför hemmet. Peter Åkerlund fick dock en del pengar från hemförsäkringen och han har kunnat ersätta staketet med ett i stål. Han tyckte också att det inte var någon idé att sätta upp ett nytt kopparstaket, eftersom det skulle vara lika stöldbegärligt som det förra.

– Om det nu var så stöldbegärligt så vill man undvika det. Är de i sådan nöd för att stjäla så förstår jag dem ur tjuvsynpunkt att det är begärligt stöldgods och då är det bara att anpassa sig och inte sätta upp nya kopparstängsel. Människor tänjer på sina hedersgränser. Det får man nog lugnt konstatera

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista