Idag springs tredje etappen av O-ringen i Halmstad, där flera sjuhäradslöpare är med. Foto: Ingemar Johansson/SR Halland
Sport

O-ringens tredje etapp avklarad

1:09 min

Idag springs tredje etappen av O-ringen i Halmstad, där flera sjuhäradslöpare är med. Markus Larsson som springer för Hestra IF i klassen herrar 16 år ledde efter andra etappen igår och var nöjd när han gick i mål efter den tredje. Inför dom två sista etapperna ligger han nu tvåa.

– Det känns bra men det blir bra med en vilodag nu. Jag gjorde ungefär ett likadant lopp som igår, stabilt men inte lika bra som första etappen men jag är nöjd.

Du fick starta tidigt, hur var det?

– Det är ju lite annorlunda, det är inte lika mycket spår uppsprunget och så men det var ganska gäggigt ändå så det är nog många som fått bada i små bäckar.

Lite skillnad på förutsättningarna. Dom två första etapperna gick i Simlångsdalen ute i skogarna och nu ute vid kusten.

– Ja det är ju lite klurigare här vi stranden men det var en fantastisk syn när man kom ut på sanddynorna och såg allt folk springa runt, det är bland dom häftigaste upplevelserna jag haft som orienterare.

Nu är det vilodag på onsdag och sen är det två avslutande etapper. Hur ser du på fortsättningen?

– Jag startar 10 på torsdagen och det är väl okej ändå sen hoppas jag gå ut bland dom 5 första i jaktstarten.

Börjar det kännas pirrigt nu när det börjar närma sig slutet och man ligger där i toppen?

– Ja jag har ju aldrig lett O-ringen förut men det har jag gjort nu och det har ju varit en annan situation och det är lite nervöst.

Halmstad är bra förberedning inför O-ringen i Borås 2015

O-ringen i Halmstad pågår för fullt hela veckan. En av alla orienterare som är på plats är Maria Kraft Helgesson som är generalsekreterare för Borås arrangemang av O-ringen 2015. Hon tävlar själv men är också där för att lära sig en del inför Borås arrangemang, som hon har storslagna planer för.

– Visionen är 20 000 deltagare och det är ungefär den nivån som Halmstad är uppe i, men det är svårt att säga eftersom man har ett antal öppnaklasser också där man kan springa en- eller tvådagars tävlingar men totalt är vi 20 000 deltagare.

Var är ni i planeringsfasen?

– Vi har precis beslutat på ett förslag på arenor, alltså var tävlingarna ska gå, dom olika etapperna runt Borås och även för precisionsorientering. Vi har lite olika delar i O-ringen, vi har fotorientering, precisionsorientering och mountainbikeorientering, så det blir lika olika arenor vi får titta på där. Och sen har vi precis utsett en ledningsgrupp som förtillfället består av fem personer. Marknadsföringsmässigt är vi också igång så vi har en stor monter här nere, en Borås monter där vi marknadsför O-ringen 2015 i Borås.

Hur mycket kan du iakta och lära från hur dom lagt upp allting i Halmstad? Hur många bajamajor och sånt man behöver?

– Det går väldigt bra att iakta sånt. Det är roligt att du tar upp just bajamajor för igår räknade tävlingschefen att det är 180 stycken här.

Kommer det räcka eller är det kö?

- Vi konstaterade att vi behöver ha lite fler för det var kö, så vi vill ha fler än 180.

Caroline Aronsson

caroline.aronsson@sr.se
033-17 75 77

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista