Djur

Fler sjuka djur under sommaren

1:24 min

Nu under sommartider tar många djurägare med sig sina djur på sina semesterresor. Men en fin stund ute i det gröna kan bli en ren fara för djuren. Fredrike Ritter är klinikveterinär på djursjukhuset, blå stjärnan i Borås och hon har märkt av att antalet sjuka djur har ökat under sommaren.

– Just nu är det väldigt mycket. Vi har mycket magsjukdomar, mycket fästingsjukdomar och så har vi en del som kommer med sårskador. Man är ute mer och vandrar mer och det innebär att djuren kanske springer lösa och får kanske lite skador på ögonen, dom badar och får i sig vatten som kanske inte alltid är helt rent, dom är ute och nosar på saker och med tanke på att vädret varit som det varit så finns det mycket bakterier ute.

Att grilla under sommardagarna kan vara riktigt mysigt, men det finns särskilda saker man som djurägare bör tänka på. Först och främst att hålla koll på maten, att inte slänga benbitar på marken som hunden kan tugga i sig och som kan fastna i halsen. Dessutom bör man vara försiktig med vissa frukter, så som nektariner och mandariner, för deras kärnor kan fastna i tarmen och man kan bli tvungen till att operera.

– Var försiktiga och kontrollera era djur, både katter och hundar, ordentligt varje dag med tanke på fästingar. Var noga med att dom inte slickar och tuggar på så mycket saker som finns ute, så dom inte får diarré och kräkningar. Skulle dom bli sjuka kontakta veterinär så fort som möjligt.

Sanna Engström
sanna.engstrom@sr.se