Borås

60-årig kvinna från Borås återkrävs på 400 000kr

En 60-årig kvinna från Borås måste betala tillbaka nästan 400 000 kronor till försäkringskassan, efter ett retoraktivt beslut om att hon inte borde fått full ersättning de senaste åren.

Kvinnan blev dålig och kunde inte jobba under 2005 och fick då full sjukersättning. I början av 2012 gjordes en ny bedömning, och försäkringskassan tyckte då att hon nu blivit såpass mycket friskare att sjukersättningen skulle sänkas till hälften. Samtidigt framkom det att kvinnan under vissa perioder arbetat fler timmar än vad som är tillåtet. Försäkringskassan bestämde då retroaktivt att kvinnan endast borde fått tre fjärdedelars sjukersättning enda sedan 2006, och att hon därför måste betala tillbaka allt som hon fått utbetalat utöver det beloppet. Vilket är lite drygt 390 00 kr.

Försäkringskassan motiverar beslutet med att kvinnan borde meddelat till dom att hennes tillstånd förändrats såpass mycket att hon kunde arbeta mer än den åttondel som är tillåten. Kvinnan har betonat att detta beror på bristande kunskap om regelverket, och inte på att hon ville undanhålla något.

Om kvinnan inte kan betala hela summan på en gång utan måste göra en avbetalningsplan så tillkommer en ränta på knappt 5 procent.