Torslanda

Pojke dog efter drunkningsolycka

En 14-årig pojke omkom på onsdagskvällen efter en drunkningsolycka tidigare under dagen vid Lilleby havsbad i Göteborg. Pojken hamnade under vattnet vid 15-tiden och efter ett större sökpådrag hittades han av räddningstjänsten vid 15.15.

Dykare påträffade pojken livlös i vattnet och hjärt-lungräddning inleddes omedelbart. Pojken flögs därefter med ambulanshelikopter till Östra sjukhuset.

Strax innan klockan 20 på onsdagskvällen meddelade polisen i Västra Götaland att pojken avlidit av sina skador.

Räddningstjänsten hade två brandbilar, en dykbil och en insatsledare på plats.

– Det var 15 personer som deltog i insatsen, säger Marit Brattli, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Göteborg.

Pojkens anhöriga är underrättade om olyckan.

Det är park- och naturförvaltningen som har hand om badplatserna i Göteborgs kommun. Enligt badplatsansvarige Lauri Perälä har ingen av kommunens 24 badplatser några badvakter.

Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet berättar att Göteborg inte är ensamt om detta.

– Livräddare vid hav och sjöar finns bara vid ett fåtal platser i Sverige, säger han.

Närmare bestämt på fem--sex ställen, bland annat Tylösand och Varberg på grund av de ofta mycket höga vågorna.

Anders Wernesten anser att det borde finnas på fler platser men betonar samtidigt att de flesta drunkningstillbud inte sker vid badplatser, utan i samband med att personer ger sig ut ensamma i vattnet.

Västekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista