Kerstin Elengård. Ekonomisk rådgivare på Konsument Borås. Foto: Anna Rydholm
ekonomi

Fler tvingas ansöka om skuldsanering

1:45 min

Allt fler sjuhäradsbor ansöker om skuldsanering. Under första halvåret har 111 personer ansökt, det är 32 fler än i fjol. Kerstin Elengård är ekonomisk rådgivare på Konsument Borås, hon har märkt av ökningen.

– Vi tror att den till stor del beror på den nya skuldsaneringslag som kom 2010. Det har att göra med att det inte längre är hindrande med en färsk skuldsättning som det var tidigare. Utan nu kan man ansöka om en lagreglerad skuldsanering, även om man har dragit på sig nya färska lån.

För att komma i fråga för en skuldsanering ska den sökande vara så kallat kvalificerat insolvent, vilket innebär att det beräknas ta mer än 15 år att betala av skulderna. Kerstin Elengård tycker det är bra att möjligheten finns, eftersom det vanliga indrivningsförfarandet lätt kan bli en skuldfälla.Ett problem är att skulderna fortsätter att växa, även när man ligger hos kronofogden. Det beror på att nya räntekostnader tillkommer varje månad. Vissa börjar aldrig att betala på den faktiska skulden, eftersom de har fullt upp att betala av avgifter och räntor.

Och det är inte bara fler som ansöker om skuldsanering, enligt Kerstin Elengård så är det också fler som får det beviljat. Före detta missbrukare och separerade kvinnor har länge toppat statistiken, medan nyblivna pensionärer är en grupp som på senare verkat få allt svårare att klara ekonomin.

Det kan finnas en risk att människor blir mindre medvetna om riskerna med att skuldsätta sig,  i och med den här krediteringsordningen där räntor och avgifter prioriteras framför den faktiska skulden. Det måste bli en sista gräns för hur länge en människa kan leva med skulder. För som det är idag, så är det ändå 5 år man får leva på existensminimum och det är tufft, säger Kerstin Elengård, eknomisk rådgivare på konsument i Borås.

Anna Rydholm

anna.rydholm@sr.se
033-177581

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista