Prångens camping i Ulricehamn. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
sommar

Plötsliga finvädret ökar trycket på campingplatserna

1:45 min

Det varma och soliga vädret har lockat folk till campingplatserna. Från att sommaren har varit sämre än vanligt för campingplatserna har man nu fullt upp och de flesta campingarna i Sjuhärad har snabbt blivit fullbokade.

På Prångens camping i Ulricehamn visar Jimmy Blomberg runt på den fullbelagda campingen.

– Det här är ju nånting som varje campingvärd bara drömmer om, att det ska vara sådana här dagar. Regnar det så är man inte så mycket i Ulricehamn. Så nu är det ganska så fullbelagt på prångens camping.

Hur mycket har du väntat på att solen ska komma?

– Som campingvärd som lever med en anläggning som har 60 procent av sin verksamhet under två månader på sommaren så väntar man ju varje dag.

Det har varit en ovanligt dålig sommar för campingägarna. Men när nu solen och värmen äntligen kommit är det fullt upp och många campinganläggningar runtom i Sjuhärad är fullbokade. På Hanatorps camping i Marks kommun konstaterar man att det tidigare mest var utländska gäster som planerat semestern sen länge, men med solen kom också de svenska camparna. Jimmy Blomberg som driver Prångens camping i Ulricehamn säger att även om det är svårt om det regnar hela sommaren så är det något man kan få räkna med som campingägare.

– Vi vet vad vi har för klimat i det här landet och jag tror inte att det är någon camping som gör en budget på att det ska vara sol varje dag utan man är ganska luttrad. En sommar kan regna bort, det har den gjort förr och det kan den göra igen.

Bland camparna på Prången finns Johannes Olsson, 23, och Linnea Nilsson, 26. De har åkt nästan 52 mil från Edsbyn i Hälsingland för att campa i Ulricehamn.

– Vi har nog varit här varje sommar, säger Johannes Olsson.

– Ja, varje sommar har vi varit här nu, fyller Linnea Nilsson i.

Så ni hade åkt hit även om det hade varit lika regnigt som det varit tidigare?

– Ja. Oh ja, säger Linnea Nilsson och vänder sig mot Johannes Olsson som vuxit upp i trakterna kring Ulricehamn:

– Sen har ju du skrutit om att det är så fina somrar här nere, så då vill man ju komma ner och se en riktig sommar också, oavsett om det regnar eller är fint väder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista