varberg

Boråsbarnen trivs på Espeviks kollo

1:47 min

Till Espevik utanför Varberg har Boråsare skickat sina barn på kollo i över 70 år och det är inte konstigt säger Bosse Dalberg som drivit kollot sedan 60-talet och kallar Espevik för Södra Borås.

– Det är gemenskapen. Att få vara vid kusten och vara ute. Man har kul ihop och växer som människa. Det har vi fått många vittnesmål på genom åren. Kollo har betytt enormt mycket för många barn. Att komma tillbaka till skolan, kanske har man kompisar i äldre klasser, man får en identitet på ett annat sätt, säger Bosse Dahlberg.

Bosse Dalberg har drivit kollot i Espevik sedan 60-talet och innan det var han själv där som barn medan hans föräldrar drev det. Här får barnen gör allt från att bada och leka i skogen till att besöka Varbergs fästning och se på film. Och även om man har lektioner i t.ex. livräddning så vill man lägga största fokuset på att bara ge barnen ett så bra sommarlov som möjligt och det kan vara nog så lärorikt.

Bosse Dahlberg berättar att man ser hur barnen växer, blir bättre på att samarbeta och blir mer självständiga. Och just hur självständiga barnen är tycker han är den enda stora skillnaden mot när han började för cirka 40 år sedan. Förr hittade man på saker själv, nu krävs mer organiserade lekar när barnen inte har sina datorer. Förutom när dom är vid havet, där finns alltid något att göra. Och när jag besöker kollot så är det just havet som står på schemat under hela förmiddagen. Några av barn är vid havet och fiskar krabbor.

 hur går det med krabbfiskandet?

– Det går bra.

Vad krävs för att man ska vara en riktigt duktig krabbfiskare?

samarbete och tålamod. Nästan alla vi här samarbetar.

Hur går det till när ni samarbetar?

två sitter nere vid vattnet och fiskar krabborna, sen finns vi andra uppe på land och tar emot krabborna och lägger dem i lådorna.

Vem som har lärt barnen hur de ska samarbeta råder det lite delade meningar om, en ropar LEDARNA medan en annan ropar: VI SJÄLVA !