sjukvård

Kvinnokliniken på SÄS anmäls

1:53 min

Kvinnokliniken på Södra Älvsborgs Sjuhus anmäls enligt Lex Maria. Ett barn dog i samband med förlossningen på Södra Älvsborgs Sjukhus. Jerker Isacson är chefläkare och den som har skrivit anmälan.

– Här var det ju ett barn som dog, därför undersökte vi noggrant förloppet som varit och såg i den utredningen som verksamhetschefen på kvinnokliniken hade gjort, att man borde nog ha tolkat de förändringar som man registrerade under förlossningen, mer allvarligare, än vad man gjorde. Säger Jerker Isacson, chefsläkare på SÄS.

Kvinnan hade gått över tiden när hon kom in, och beslut togs om att sätta igång förlossningen. Efter ett tag noterades en avvikelse i fostervattnets färg, men eftersom det inte bedömdes som allvarligt och det fanns andra mer akuta fall så avvaktade man med åtgärder. Senare på kvällen försämrades läget och kvinnan fick förlösas med akut kejsarsnitt. Barnet föddes livlöst, och trots flera återupplivningsförsök och en flytt till Drottning Silvias Barnsjukhus på Sahlgrenska så gick dess liv inte att rädda.

Varför dröjde det så länge då? Ska det inte finnas rutiner för hur man bör göra i sådana här fall?

– Jo, det gör det. Och dem har man ju initialt också följt. Svårigheten är att skilja de förändringar som är inom det normala, till att de börjar bli avvikande. Man borde ha reagerat tidigare än vad man gjorde.

Situationen på förlossningsenheten har varit pressad en längre tid, och för att klara bemanningen under sommaren har man fått flytta om personal och skära ner på antalet vårdplatser. Men Jerker Isacson tror inte att det har haft någon påverkan i det här fallet utan hänvisar till att det fanns tillräckligt mycket personal vid tidpunkten. Händelsen kommer nu att utredas för att se hur man ska kunna undvika att något liknande händer igen.

– Inte sällan kan det handla om brister i kommunikation, som man då behöver förbättra. Varje händelse leder till någon form av förbättring och som man också sen ska följa upp, naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista