1 av 3
O-ringen i Halmstad lockar orienterare. Foto: Johan Davidsson P4 Halland
2 av 3
O-ringen i Halmstad lockar många orienterare. Foto: Johan Davidsson P4 Halland
3 av 3
Full fart framåt. Foto: Johan Davidsson P4 Halland
Halmstad

OK Tranan stora i o-ringen

1:31 min

Orienteringstävlingen O-ringen avslutas idag i trakterna runt Halmstad. En förening med ovanligt många deltagare i år är OK Tranan från Tranemo. Det beror bland annat på att föreningen firar 50-årsjubileum i år, det berättar Peter Lillen Nilsson, ordförande för OK Tranan.

– Ja vi har ju siktat på det här i år. I fjol vid den här tiden då det avslutades uppe i Hälsingland så satte vi ett mål. Där var vi 13 stycken delagare och vi bestämde att vi till nästa år skulle vara 50. För vi firar 50-årsjubileum i år. Men istället var det 104 deltagare som anmälde sig ifrån vår förening. Det är helt otroligt. Man kan säga att det är 1% av Tranemos befolkning som är här nere och springer minst en etapp.

Det är ett bra urval hörde jag. Allt ifrån 4 år upp till 83 år?

– Ja, det är det som är det mest fantastiska med den här idrotten. Det är ju bredden, att alla kan vara med. Och ur ett hälsoperspektiv på detta, så är det helt fantastiskt.

Hur gör ni för att få upp intresset för orientering, för tranemo är ju inte världens största ort?

– Ja vi är en bra förening som funnit i 50 år, som har bra goodwill i kommunen. Jag tycker att vi har relativt lätt till att få folk till vår förening. Sen jobbar vi kontinuerligt med nybörjarkurser varje år. Vi har även nybörjarkurser för unga och gamla. Sen försöker vi hela tiden att utveckla dom. Vi är ingen elitförening, vilket vi bestämde för över 4 år sedan. Istället så är vi en breddförening. De juniorer som kommit uppåt har vi slussat vidare till andra klubbar, men det är ändå OK Tranan som ligger dem varmast om hjärtat, säger Peter Lillen Nilsson, ordförande för OK Tranan.

Reporter: Ingemar Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista