Borås

Kraftig uppgång för gymkedjorna i landet

1:43 min

Trots finanskrisen har de fem största gymkedjorna i Sverige ökat sin omsättning med 80 procent de senaste fem åren. Anledningen är att folk tränar alltmer på gym. Något man märkt av på Sportlife i Borås där Petra Sund är platschef.

– Ja, vi har ju bara varit i Borås i ett år, men vi har ökat ganska många medlemmar.

Vilka är det som går på gym?

– Vi får alla här. De som gillar att träna sju dagar i veckan, det är seniorer som kommer in och kör dagtid, men även barn som kommer med sina föräldrar och vill komma igång och träna.  

På Sportlife Borås City, har medlemsantalet ökat ifrån 1200 till 1600 det senaste halvåret. Sportlife hör till de största gymkedjorna i sverige. Och omsättningen ökar enligt dagens industri med 1100% mellan 2006-2010. På frågan varför gymmen klarat sig så bra igenom finanskrisen, svarar Petra Sund, såhär:

– Det är dyrare att vara sjuk, än att vara frisk. Pengarna man lägger när man börjar träna, kanske man får igen i slutet. Det är så folk ser på det.

Det är ovanligt lugnt på gymmet eftersom det är semestertider. Klockan är åtta på morgonen och de som inte har semester och tränar innan jobbet, har redan hunnit träna färdigt. Bara fyra personer tränar nu i lokalen.

24-årige Robin är en av dem som står på löpbandet och han är andfådd efter konditionsträningen, han förklarar varför han går till gymmet:

– Det är bra för hälsan. För till sommaren måste man ta hand om kroppen.

Maria Hansson

maria.m.hansson@sr.se
033 - 17 75 38

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista