Göte Frölich med dottern Julia Frölich. Foto: Julia Collinius
mark

Ny påfart i Skene skapar irritation

1:28 min

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om en ny påfart till riksväg 156 i Skene som vållat reaktioner.

Göte Frölich bor i närheten och har överklagat vägombyggnationen till regeringen. Han har presenterat två alternativa påfarter som har betydligt bättre sikt, men trafikverket i Göteborg har inte hörsammat hans förslag. Göte Frölich tror att den nya påfarten kommer att öka risken för olyckor markant.

– Vi kommer att få en mycket sämre utfart med låg sikt, istället för att ha god sikt för trafiken som kommer ifrån göteborg. Den fria sikten ligger på 75 meter i den nya utfarten, mot vad som anses god, 230 meter, och så kommer trafiken i full fart. Detta måste vi överklaga för vår egen säkerhets skull, säger Göte Frölich.

Elin Lyckestam är projektledare på Trafikverket i Göteborg. Hon säger att Göte Frölich påfartsförslag visserligen har bättre sikt men att det skulle kosta för mycket pengar att göra ordning vägen där.

– Siktmässigt så kan det hända att den är lite bättre, men att behöva dra en helt ny korsning, skulle bli mycket större kostnadsmässigt, säger Elin Lyckestam på trafikverket i Göteborg.

Men Göte Frölich som kan påvisa att hans förslag på av- och påfart har betydligt bättre sikt, tycker att en högre kostnad är ovidkommande ur säkerhetssynpunkt.

– Att det skulle kosta 1,1 miljoner, det kanske skulle kosta 100 000 - 200 000 kr mer men det är ändå marginellt för den säkerheten som man vill uppleva.

Vad vill du säga till dem på trafikverket? 

– Vi går ut och tittar och tar med oss måttband och så vidare, så får ni se enormt låg och farlig sikt, enligt de rekommendationer som ni själva gett ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista