1 av 2
Butikerna i Ulricehamn går ihop för att skaffa hjärtstartare. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Philip Moström, som överlevde ett hjärtstopp i höstas, tillsammans med familj. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
vård

Farligt glest mellan hjärtstartarna i Sjuhärad

1:44 min

18-årige Philip Moström från Ulricehamn överlevde i höstas ett hjärtstopp tack vare att det fanns en hjärtstartare i närheten. Det visade det sig då att antalet hjärtstartare i Sjuhärad bara var 33 stycken. Det fick folk i Ulricehamn att reagera.

Trots att det handlar om minuter om man ska kunna rädda livet på en person som drabbats av hjärtstopp är antalet hjärtstartare i Sjuhäradsområdet magert.

Caroline Säverot jobbar i en spelbutik på Storgatan i Ulricehamn. Precis som i många andra butiker på gatan står en insamlingslåda vid kassaapparaten.

Ni samlar in pengar till hjärtstartare här?

– Ja, det gör vi.

Varför är det viktigt?

– Därför att det handlar om minuter, och vi kände nog att när vi läste om Philip i tidningen så gjorde det mig väldigt berörd. Så jag tyckte bara att det var ett enkelt sätt och lätt för den enskilda människan att slänga en slant eller känna att man delar med sig av småpengar, men som blir så mycket.

Insamlingsbössan är snart fylld för tredje gången och hittills har bara den här butiken samlat in ungefär 6000 kronor. Pengarna ska gå till att köpa in hjärtstartare som ska placeras ut längs Storgatan. Sedan i höstas har antalet registrerade hjärtstartare ökat från 33 till 62 i Sjuhärad. Men det är fortfarande glest mellan dem.

– Det är ju det som är svårt. Det finns på några ställen i stan, men fanns ingen här just på gågatan så det var det vi var viktigt.

Förutom spelbutiken där Caroline Säverot arbetar är många andra butiker och företag engagerade i insamlingen. Lars Wallberg är med och leder projektet genom cityföreningen och han säger att målet är att kunna täcka in hela kommunen.

– Hela kommunen finns ju med i projektet så att det gäller ju bara att hitta de geografiska punkterna för vart de ska sitta någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista