1 av 2
2 av 2
Elin Liljebäck-Nilsson, Utvecklings- och kommunikationschef på Herrljunga kommun. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
Herrljunga

Herrljunga kommun facebookar på prov

1:34 min

Sociala medier som facebook och twitter används sparsamt och försiktigt av kommunerna i Sjuhärad, visar en rundringning som P4 Sjuhärad gjort. I Herrljunga har man inte skrivit någon policy – men har börjat testa facebook ändå.

De flesta kommuner har lagt mycket tid på att skriva en policy kring hur de ska hantera sina sidor rent praktiskt, men i Herrljunga har man valt att göra tvärtom. Där "facebookar" man just nu regelbundet på prov – helt utan stöd av någon policy.

Elin Liljebäck-Nilsson är Utvecklings- och kommunikationschef i Herrljunga kommun.

– Vi vill gärna prova de här kommunikationskanalerna innan vi skriver policyn. Det kanske är ett lite udda grepp i den kommunala världen där man gärna skriver policyn först. Men vi vill kunna lära oss för att också att vad policyn behöver omfatta. Det är inte bra om det blir ett dokument för sakens skull, säger hon.

Kritisk kommentar

Gensvaret från kommuninvånarna har varit positivt, detta märktes särskilt i samband med en vattenläcka då Herrljungaborna kunde följa händelseutvecklingen över facebook. Men kommunen hamnade också i blåsväder då en kritisk kommentar mot butikskedjan Netto plockades bort från sidan. Alingsåstidningen fick nys om historien och kallade det hela för censur. Efter händelsen har Herrljungas facebooksida paradoxalt nog fått fler gillare än tidigare.

Men Elin Liljebäck-Nilsson säger att hela tanken med provperioden är att lära sig av misstag.

– Vi har varit tydliga med att det är en testperiod som vi är inne i, detta för att vi ska ha en möjlighet att göra fel. Ibland gör man fel bedömningar.

Hon medger dock att det måste finnas ett större mått av öppenhet och tolerans på facebooksidan efter "censuren", yttrandefriheten får aldrig inskränkas.

Twittrar försiktigt

Att många kommuner i Sjuhärad är försiktiga med att använda facebook och twitter, och lägger mycket tid på att skriva utförliga policys tycker hon är förståeligt.

– Det är såklart upp till varje kommun att vidta önskad försiktighet, men de här sociala medierna är något som tar allt större plats i människors liv och jag tror att det är viktigt även för kommunerna att hänga med, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista