Familjer med barn vräks trots nollvision. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
barnfattigdom

Barn vräks från sina hem trots nollvision

1:29 min

"Inga barn ska vräkas". Det målet formulerade regeringen 2007. Trots målet fortsatte antalet vräkta barn att öka fram till 2011 – och hittills i år har tre barn vräkts i Sjuhärad.

– Framförallt för barn så behöver man ju en trygg tillvaro. Det är ju ens hem och hamnar man i en situation där man kan bli vräkt så innebär det ju en väldigt pressad och stressad tillvaro där hela ens liv slits upp. Så det blir ju ett onödigt lidande.

Tina Häggmark arbetar på Kronofogden med att förebygga att folk hamnar i svåra skuldsituationer. Kronofogden tar varje år emot ansökningar från hyresvärdar om att verkställa vräkningar av hyresgäster trots att det finns barn i hushållen. Kronofogden fattar alltså inte beslut om själva vräkningen utan verkställer den genom att bland annat tömma lägenheten och magasinera hyresgästernas tillhörigheter.

– Det är ju viktigt att alla aktörer i samhället i stort arbetar förebyggande för att förhindra att ett barn hamnar i en vräkningssituation eller hamnar i en situation där man riskerar att bli vräkt, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

I höstas krävde barnombudsmannen tillsammans med kronofogden flera lagändringar för att se till att barn inte blir vräkta. Bland annat föreslogs att hyresvärdar bör vara skyldiga att kontakta socialtjänsten direkt när en barnfamilj inte betalt sin hyra för att kunna hjälpa familjer som befinner sig i ekonomiska knipor i tid.

Maria Hansson

maria.m.hansson@sr.se
033 - 17 75 38

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista