Vigselringar Foto: Bullit Marquez / Scanpix
Borgelig vigsel

Låt bli att betala för bröllopet

2:14 min

Betalade du för din vigselförättare när du gifte dig? Då har det blivit fel, det är nämligen förbjudet för vigselförättare att ta betalt från brudparet.

I Stockholms län har det kommit in flera anmälningar från brudpar som betalat tusentals kronor, men här i här i Västra Götaland finns det bara någon enstaka anmälan.

Maria Tuimala Sörensson är vigselförättare i Munkedals kommun och får 110 kronor per vigsel från länsstyrelsen.

– Det är en stor förlustaffär kan man säga.

Varför gör man det ändå?

– För mig är det en ära, jag känner att jag kan göra något för brudparet. Jag engagerar mig ganska mycket om dom vill.

Men att ta betalt för engagemang är inte tillåtet. Maria Tuimala Sörensson får 110 kronor per vigsel från länsstyrelsen. Men att begära mer från brudparet är strängt förbjudet.

Den enda godkända ersättningen utöver det som länsstyrelsen betalar ut är resekonstnader som betalas av brudparet.

Maria Tuimala Sörensson är vigselförättare i Munkedals kommun och hon tycker att ersättningen från länsstyrelsen är mycket liten i förhållande till den tid man lägger ner på en vigsel som vigselförättare.

– Det kan jag förstå. Jag har inte gjort det, för vi har fått så mycket information om regler från länsstyrelsen. Men jag förstår det, för om man gör som jag och träffar brudparet flera gånger och sitter och skriver, så tycker jag faktiskt absolut att man ska få ta betalt. Men det får man ju inte.

Cajsa Vingros Carlson

cajsa.carlson@sverigesradio.se
0522-670046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista