1 av 2
Minna Illko, kollektivttrafikant. Foto: Alexandra Karlsson P4 Sjuhärad
2 av 2
Foto: Scanpix
VÄSTRA GÖTALAND

Allt dyrare att åka kollektivt

1:08 min

Det är förhållandevis dyrt att åka kollektivt i Västra Götaland. Priset för ett 30-dagarskort för hela regionen är 1445 kronor - bara fyra län har högre priser.

Maria Olsson, som väntar på bussen vid Borås resecentrum, tycker priset är alldeles för högt.

– De vill ju att folk ska åka mer kollektivt och det lär de ju inte göra när de ökar priserna hela tiden, säger hon.

Att åka kollektivt blir allt dyrare, det visar en granskning som Sveriges Radios Ekot-redaktion gjort. Priserna för ett 30 dagars länskort har ökat med cirka 40 procent i snitt de senaste tio åren. Och under samma period har konsumentpriserna bara stigit med 13 procent. Vilket innebär att prisökningen är större än inflationen.

I Västra Götaland är priset för ett 30-dagars kort för hela regionen 1445 kronor. En summa som gör att Västra Götaland hamnar i topp fem av de län som har högst priser.

Minna Illko sitter och väntar på bussen mot Göteborg. Hon tycker att priset hon betalar för att åka kollektivt är väl högt.

– Jag tycker väl att de flesta busskorten är alldeles för dyra. Jag förstår ju att de måste ha ett visst pris för att kunna betala alla kostnader och sådär. Men samtidigt säger studenten i mig "NEJ" när mina pengar försvinner.

Alexandra Karlsson
alexandra.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista