regnsommar

Priset på medelhavssemester skjuter i höjden

1:31 min

Trycket på solresor har ökat kraftigt i och med den kalla och regniga sommaren. Biljetterna till soligare väder under höstlovet är redan på väg att ta slut och många resebyråer har sålt rekordmånga sista minuten-resor.

Alldeles innanför dörren på Resia i Borås står burkar fyllda med sand från soliga stränder runtom i världen. Årets sommar har varit den kallaste och regnigaste på länge och när inte heller augusti ser ut att bjuda på soligt och varmt väder ökar efterfrågan och priset på solresorna. Tarja Sävemark är resesäljare på Resia.

– Vi får ju faktiskt väldigt mycket mer att göra, man märker det på vädret. Tittar man ut här så har det ju kommit ett par regnskurar varje dag och folk blir ju helt hysteriska; vi måste iväg nu.

Alla älskar medelhavet

Enligt Tarja Sävemark är det medelhavet som lockar mest. Det skvallrar även skyltfönstret om, där sitter flera affischer som främst består av långa listor med sista minuten-resor till platser kring Medelhavet. Den stora efterfrågan har gjort att sista minuten-biljetterna inte behöver reas ut utan kan säljas till i stort sett ordinarie pris.

Dyra resor

Eva som bor strax utanför Sandared står utanför resebyrån och tittar på affischerna som skryter om ett soligare väder än här.

– Det är dyra resor faktiskt, nu när det är som det är med vädret så blir det ju så att alla vill ju åka någonstans. Den här sommaren har väl inte varit precis den bästa.

Har du bokat någon resa någonstans?

– Nej, det har jag inte gjort.