Fler i Herrljunga och Svenljunga tvingas fimpa under arbetstid. Foto: J. C. Hildago/Scanpix
herrljunga/svenljunga

Sjuhäradskommuner skärper rökförbudet

1:40 min

Kommunerna i Sjuhärad tar till hårdare tag för att minska rökningen bland sina anställda. Igår trädde nya regler i kraft i Svenljunga och Herrljunga, som innebär att alla kommunalt anställda överhuvudtaget inte får röka under sin arbetstid.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga, centerpartisten Kurt Hårsmar, finns det många anledningar till beslutet om rökfri arbetstid.

– Det finns många aspekter men huvudsaken är personalens  arbetsmiljö. Sen får man inte glömma förebilden. Vi är ju en förebild, framför allt för de unga och ska få dem att förstå att det är en hälsofara att röka. Det var en väldig diskussion när man införde rökförbud på restauranger men idag är det väl ingen som vill ta bort det.

Ett steg längre

Enligt tobakslagen ska alla arbetsplatser jobba aktivt för att minimera riskerna för passivrökning och det är något som alla kommuner i Sjuhärad nu jobbar med.

I Bollebygd, Borås, Vårgårda och Tranemo råder sedan tidigare rökförbud på alla kommunala arbetsplatser och nu tar alltså Svenljunga och Herrljunga steget längre och förbjuder dom kommunalt anställda att överhuvudtaget röka under sin arbetstid, samtidigt som man kommer erbjuda hjälp med att sluta.

I Ulricehamn och Mark finns än så länge inga regler när det kommer till rökning men båda kommuner jobbar med det.

Upprörda känslor

På Herrljungas gator råder det delade meningar om de nya reglerna. Vissa tycker det är bra med ett intiativ som kanske kan få unga att röka mindre. Men en herrljungabo är upprörd över beslutet.

– Det kan jag inte ens svara på för jag blir bara irriterad över att någon ska stå och bestämma över någon annan, för det är ju upp till var och en. Vill du röka så röker du, vill du inte röka så söker du hjälp eller klarar det själv.

Vad innebär reglerna?

Rökfri arbetsplats: Man får bara röka på speciella områden på arbetsplatsen till exempel Rökrutor. Man ska kunna ta sig ut, in och runt arbetsplatsen utan att riskera passivrök.

Rökfri arbetstid: Man får överhuvudtaget inte röka på sin arbetstid, alltså inte ens på kafferaster. Undantaget är lunchen eftersom det inte räknas som arbetstid.

Så ser det ut i kommunerna:

Bollebygd: Rökfri arbetstid

Borås: Rökfri arbetsplats

Mark: Inga regler. Diskussioner pågår.

Svenljunga: Rökfri arbetstid

Ulricehamn: Inga regler. Diskussioner pågår.

Vårgårda: Rökfri arbetsplats. Jobbar på att införa rökfri arbetstid.

Tranemo: Rökfri arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista