fiske

Kräftkris i Sjuhärad – fiskestopp övervägdes

1:34 min

Det ser ut att bli dåligt med kräftor i stora delar av Sjuhärad i år. Enar Hemmings, ordförande för Södra Älvsborgs Fiskevattenägareförbund, berättar att man rekommenderar en stor restriktivitet.

Södra Älvsborgs Fiskevattenägareförbund övervägde att förorda ett totalstopp inför kräftpremiären nästa fredag. Det slutade med att man istället uppmanar om att fiska väldigt försiktigt.

– Vi rekommenderar att det bara ska fiskas kräftor i tre dagar, och att man bara gör det i vatten där man vet att det fortfarande är god tillgång. I andra vatten bör man inte fiska över huvud taget utan ge den lilla spillra som finns kvar en chans, säger Enar Hemmings, ordförande för Södra Älvsborgs Fiskevattenägareförbund.

Varma höstar, kalla vintrar

För ungefär 8 år sedan blev det en stor minskning av kräftpopulationen i stora delar av norra Europa, vilket berodde på varma höstar följt av väldigt plötsliga och kyliga vintrar.

Efter det har kräftorna sakta klättrat tillbaka mot den mängd dom tidigare varit men det har gått trögt på vissa platser, till exempel i Sjuhärad. Och nu har förra årets höst och vinter, kombinerat med för kraftigt fiske, gjort att det inte finns mycket kräftor kvar överhuvudtaget på många håll i Sjuhärad.

Kräfstans mörka framitd

Hur detta kommer påverka Sjuhäradsbornas möjligheter att få tag på kräftor till sin kräftskiva är svårt att bedöma, säger Enar Hemmings.

– Det kommer säkert blir svårare än tidigare år, det är helt klart. Då var det gott om kräftor i alla vatten i stort sätt. Men jag tror att väldigt mycket beror på hur kräftfisket i Vättern slår ut. Det vet vi inte än. Men de första rapporterna talar om att det bara är 10 procents fångster jämfört med tidigare år hittils.

Ser du mörkt på den framtida tillgången på kräftor?

-- Tyvärr, ja.