Pendeltrafiken från Göteborg blir kaos. Foto: Adam Ihse/Scanpix
västtrafik

Trängsel i Göteborg hotar utbyggd pendeltrafik

Jarl Samuelsson, Västtrafik: ”Helt oacceptabelt”
1:26 min

I och med trängselskattens införande i Göteborg planerar Västtrafik att sätta in fler tåg till de som pendlar. Men nu ser det ut som att bara hälften av de planerade tågen kan köras eftersom Trafikverket vägrar släppa in alla tåg till Göteborgs central.

– Det är helt oacceptabelt, säger Västtrafiks spårtrafikchef Jarl Samuelsson.

Trafikverket har strukit hårt i Västtrafiks önskemål. Det blir till exempel pendeltåg endast en gång i halvtimmen för flera tåg där turtätheten var planerad till varje kvart. Orsaken är att Trafikverket förklarat Göteborgs central överbelastad morgnar och eftermiddagar

Västtrafik har storsatsat på pendlarna. 34 nya tåg värda 3,5 miljard kronor har beställts och 300 miljoner kronor har invensterats i form av stationer till den nya Alependeln som invigs i december.

Jarl Samuelsson känner sig frågande inför Trafikverkets beslut eftersom man suttit i nära diskussioner med varandra under flera år.

– Vi måste hitta en lösning ihop med Trafikverket, något annat kan jag inte se, säger Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".