Saga Örvall och Max Täreby, sommarjobbar med att städa gatorna i Borås. Foto: Alexandra Karlsson P4 Sjuhärad
borås

Drivor av skräp i Borås trots bötesrisken

Städare: "Igår hittade vi 50 blöjor"
1:49 min

Polisen i Borås skriver ut nästan var tredje bot mot nedskräpning i hela Västra Götaland. Men trots den nya lagen som kom förra året mot nedskräpning, fortsätter problemen.

Saga Örvall är 17 år och sommarjobbar med att plocka skräp i Borås, och hon tycker att det varit mycket att göra.

– Igår hittade vi 50 blöjor. De låg visserligen i påsar, men man undrar ju hur folk tänker.

Saga Örvall säger att blöjorna är det konstigaste hon hittat. Vanligare är att det ligger burkar, fimpar och papperskoppar på marken.

Drivor på marken

I juli förra året infördes en lag mot nedskräpning. Om man kastade skräp på marken skulle det nu kunna ge en bot på 800 kronor.

– Ibland är det nästan drivor med skräp, framförallt i centrum, säger Lars-Åke Grönbeck som är operativ chef hos polisen.

Från det att lagen infördes i juli 2011 fram till idag har det i Västra Götaland delats ut 88 böter mot nedskräpning varav 24 stycken i Borås. Det är förhållandevis många om man jämför med tillexempel polisen i Storgöteborg som bara delat ut 12 stycken böter under samma period.

– Vi har jobbat med att försöka påpeka för människor att det inte är okej att skräpa ner. Men sedan har vi bötfällt ett antal också, det är den möjligheten vi fått nu.

Kunde bötfällt massor

Även om polisen i Borås står för stor del av de utdelade böterna menar Lars-Åke Grönbeck att siffran är förhållandevis liten.

– Jag tror att vi hade kunnat skriva väldigt mycket böter om vi gett det till alla. Det är bara att gå ut en trosdagkväll och se hur mycket nedskräpning det är.

Skulle du säga att den här lagen har haft effekt?

– Det får vi ju se. Den är ganska ny. Men förhoppningsvis har den en påverkan på människor, att man tänker efter lite extra innan man slänger skräp omkring sig, säger Lars-Åke Grönbeck.

Alexandra Karlsson
alexandra.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".