Gatumusikanterna och egenföretagarna Hanna och Moa Hasselberg. Foto: Mikael Medin P4 Sjuhärad
borås

Sommarentreprenörerna utvärderar sina ferieföretag

Ung entreprenör: "Man sätter villkoren själv"
1:35 min

27 stycken 16- till 19-åringar har under sommaren startat upp och drivit sina egna företag i Borås. Projektet kallas Sommarlovsentreprenörerna och idag var det dags för ungdomarna att visa upp sina företag för politiker och företagsrådgivare.

Eva Andersson har varit en av handledarna under projektet och tror att Sommarentreprenörerna blivit mer benägna att starta eget i framtiden.

– Vi tror att det kan stimulera unga införframtiden att våga tänka i termer utav att bli egna företagare. Vi tror också att det kan ha stor betydelse för unga att söka sig till programmet Eget Företagande på gymnasiet.

Frihet under ansvar

Som sommarlovsentreprenör får man en veckas grundkurs i företagande och ett startkapital på 2000 kronor, sedan har det varit upp till ungdomarna själva att, under handledning, driva sitt företag.

Johan Bergenholtz har drivit ett företag som ska trycka upp ett anteckningsblock med reklam som sedan ska delas ut gratis till alla gymnasieelever i kommunen. Han berättar om vad som lockade honom med egenföretagande.

– Egen makt, frihet under ansvar. Man sätter villkoren själv, men det är samtidigt ens prestationer som blir avgörande.

Bokföring och tips

Hanna och Moa Hasselberg har gjort ett företag av sitt gatumusicerande. De tycker att projektet varit lärorik men inte påverkat hur de jobbar. Efter intervjun lämnar de över sitt visitkort, och slås av att de aldrig brukade göra så förr.

– Jag fick lära mig bokföring och tips på entreprenörsskap, och jag fick ju nya kontakter här. Så det har varit till hjälp. Men jag tror inte att det förändrat arbetssättet så mycket, mest hjälpt oss att komma igång och verkligen ta tag i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".