Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

"Borde betala av sina lån mer"

Hans-Christian Ackerman: " Bra för kundernas ekonomi att ha en buffert"
1:44 min

Svenskarna lånar allt mer för att köpa bostäder, men är för dåliga på att betala av på sina lån. Det tycker Swedbanks vd Michael Wolf. Och hans kollega, Hans-Christian Ackermann som är vice VD på Swedbank Sjuhärad, håller med om att fler borde amortera mer på sina lån.

– Om man ska lagstifta om det har jag svårt att uttala mig om, däremot tycker vi att man bör ha en amortering på den översta delen av sin boendefinansiering och det har vi använt under många år för det är bra för kundernas ekonomi att ha en buffert, säger Hans-Christian Ackermann som är vice VD på Swedbank Sjuhärad.

Sedan mitten av 90talet har hushållens skuldsättning ökat markant, från knappt 90 till över 165 % av den disponibla inkomsten. Men i Sjuhärad verkar gemene husägare ändå ha ordning på torpet.

– Jag tycker sjuhäradsborna är duktiga på att hushålla med sin ekonomi generellt sett. Inte minst med tanke på att vi har många duktiga företagare i vårt område och goda hushåll så jag tycker sjuhärdasbygden generellt sett ser bra ut i det sammanhanget, säger Hans-Christian Ackermann.

                                                                                   Anna Rydholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".