Biljett nu har fått hård kritik och ska nu utredas av Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
biljettskandalen

Biljett Nu utreds av Konsumentverket

Konsumentverket: "Kan vara vilseledande marknadsföring"
0:22 min

Konsumentverket har inlett en undersökning kring företaget Biljett Nu:s marknadsföring. Detta efter att tretton personer anmält företaget efter biljettskandalen i samband med Bruce Springsteen-konserterna förra helgen.

Konsumenteverket ska granska om Biljett nu använt sig av vilseledande marknadsföring kring konsertbiljetterna.

– Att man skriver i sin marknadsföring att man har biljetter till en konsert, men inte har det, kan bedömas som vilseledande, säger Malin Fors, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket utredde redan för ett par år sedan Biljett Nu:s marknadsföring. Då efter en anmälan från biljettföretaget Ticnet.

– Jag tycker det är fel att använda orden att man garanterar biljetter innan ett biljettsläpp. Det kan man inte göra, man vet inte om biljettsläppet till exempel flyttas. Det har skadar förtroendet för branschen, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirketör för Ticnet.

Resultatet av Konsumentverkets utredning blev att företaget behövde bli tydligare med informationen om att biljetterna inte fanns utan att det handlar om en form av förköpstjänst.

Men frågan är hur tydliga man blivit. På Biljett nu:s hemsida står det angående biljetter som ännu inte släppts: "Tjänsten är till för Er som inte har tid eller möjlighet att stå eller sitta i kö vid ordinarie biljettsläpp. Ni är då garanterad biljett till evenemanget!".

Den texten vill Malin Fors på Konsumentverket vill inte närmare kommentera den texten eftersom en utredning pågår, men hon menar ändå att det är viktigt att det berätta att företaget säljer biljetter som de ännu inte har.

– Jag skulle säga att detta är väsentlig information och att det klart och tydligt ska framgå, säger Malin Fors.

Kristian Lönner
kristian.lonner@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".