Jan-Åke Claesson. Foto: Jan-Åke Thorell. Sveriges radio Sjuhärad.
Infrastruktur

På sikt försvinner motorvägen

Jan- Åke Claesson: Man måste lyfta blicken
1:38 min

Motorvägen rakt genom Borås kommer förmodligen att försvinna på sikt. Tekniska nämnden anser i ett remissyttrande att det är dags att ta ett helhetsgrepp om trafiken och inte bara lösa problemen allt eftersom de uppstår.

Jan-Åke Claesson är sektionschef på tekniska förvaltningen i Borås.

– Man måste lyfta blicken och se hur ska vi hantera vår trafik idag. Det handlar om alla våra trafikslag, man var ju framsynt en gång i tiden med ytterring fast man har inte lyckats med att få till den, säger han.

Tekniska nämnden tycker att översiktsplanen behöver bli tydligare och en av huvudfrågorna är ett fungerande trafiknät. I Borås skär motorvägen rakt genom staden - och så är det inte längre på många andra platser.

– Nej, det är väl Göteborg och Stockholm, Örebro och Borås då. Merparten har faktiskt fått den utanför städerna, säger han.

Vad tror du om framtiden? Kommer motorvägen rakt genom staden att försvinna?

– Ja, det är jag väl säker på, men på sikt. Vägbyggen tar tid idag, framförallt på grund av Trafikverkets hantering. Vägbyggen är av den karaktären att det är en lång process och det gäller att vi börjar titta på det nu i god tid, säger han.

Det var sex år sedan som den gamla översiktsplanen antogs, är det redan dags för en ny?

– Ja, det vill jag nog påstå med tanke på den tillväxt som Borås stad har. Städer med en sådan tillväxt bör ha en tätare intervall mellan översiktsplanerna för det går såpass fort då, säger han.

Översiktsplanen bör enligt tekniska nämnden inte bara vara tydligare, den behöver också vara mer offensiv och framåtblickande än den nuvarande.

– Framförallt att man behöver bli mer tydlig och peka ut strategiskt viktiga frågor för infrastrukturen, säger han.

Jan-Åke Thorell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".