Marta Runemark från Öxnavalla är konstnären som ska göra verket som ska vara färdigt i slutet av maj nästa år. Foto: Maja Jerosimic P4 Sjuhärad
MARK

Bråttom att få klart Pegasusskulpturen

Konstnären: ”Jag har inte tid att misslyckas utan jag måste jobba på”
1:39 min

Det är bråttom för konstnären Marta Runemark från Öxnavalla att hinna klart med Pegasusskulpturen som ska till Kinna centrum. Som vi berättade igår så vill Marks kommun placera en skulptur föreställande en häst med vingar på Sätraplan i Kinna centrum. Swedbank stiftelsen Sjuhärad betalar konstverket som kommer att kosta runt en miljon kronor.

I slutet på maj nästa år ska den vara klar. Maria Runemark vet inte exakt hur den vingförsedda hästen kommer se ut. Hon har bara gjort en första modell än så länge. Men det kommer i alla fall inte vara några vingar som ser ut att tillhöra hästen på ett naturligt sätt, utan det kommer vara vingar som om hästen skulle flyga med konstruerade vingar som sitter på hästryggen istället för selar. Hon har inspirerats av de första flygförsöken som människan gjorde när man först ville börja flyga.

– Om du har tittat på gamla flygbilder när människan gjorde de första flygförsöken, de är ju ganska humoristiska en del och det är därifrån jag fått den här inspirationen, säger hon.

Det här är första gången som Marta Runemark från Öxnevalla gör en så stor skulptur. Den kommer stå på en två meter hög sockel och hästen kommer vara något mindre än en riktig häst, gjuten i brons.

– Jag har aldrig gjutit i brons tidigare för det kostar så mycket och jag har aldrig gjort en sådan här stor häst så det är ju väldigt spännande, säger hon. 

I slutet på maj ska den bevingade hästen vara klar och bli en del av det nya Kinna centrum. Marta Runemark känner viss tidspress för att hinna få allt klart.

– Jag har ju aldrig gjort en så stor sak tidigare, det är klart att det känns lite oroligt om det inte blir bra. Jag har ju inte tid att misslyckas utan jag måste jobba på, säger hon.

Det är inte alla som är glada för planerna på en skulptur på Sätraplan i Kinna centrum när P4 Sjuhärad ställer frågan. Vissa tycker man kan lägga pengar på annat istället. Men Ture Persson är i alla fall positiv till det.

– Det låter väl trevligt, vi är ju inte bortskämda med alltför mycket skulpturer här, säger han.

P4 Sjuhärad avslöjar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".