1 av 2
Kommunalråd Lars Holmin och oppositionsråd Mattias Josefsson betraktar avfallssituationen i Voi. Foto: Ulricehamns kommun.
2 av 2
Katrin Högborn är internationell samordnare i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
ULRICEHAMN

Ulricehamn utvecklar avfallsplan i Kenya

Samordnare: ”Ett område där vi verkligen kan göra nytta”
1:29 min

Ulricehamns kommun har fått nästan en miljon kronor i SIDA-bidrag för att utveckla avfallshanteringen i den kenyanska staden Voi.

Katrin Högborn är internationell samordnare i Ulricehamn och förklarar vad projektet går ut på.

– Vi ska titta på avfallsfrågan i Voi. Hur kan man göra en avfalllsplan bättre? Kan man råda bot på plasten som ligger överallt? Vi har valt ett område i centrala Voi där marknader och affärer ligger och tittar specifikt på den. I detta ingår också diskussioner och dialoger med medborgare och medvetandehöjande om avfall i största allmänhet, säger hon.

Ulricehamns kommun har redan genomfört en förberedelsefas och tillsammans med företrädare från Voi kommit fram till att man ska samarbeta kring just avfallshanteringen. För avfallet är inte bara ett ilandsproblem utan också ett stort problem i Voi.

– Det är ett globalt problem, miljöproblem delar vi alla. Vi har en lång tradition av att återvinna och sortera, så det känns ju som ett område där vi verkligen kan göra nytta med vår kunskap.

Projektet finansieras med SIDA-pengar och belastar inte den kommunala kassan. Kommunen får inte heller syssla med bistånd. Däremot ska samverkan med Voi ge nya kunskaper och erfarenheter till båda parter.

– Omvärlden förändras hela tiden, vi måste hela tiden kunna möta nya utmaningar. Att testa detta i en helt annan miljö och med människor från en annan del av världen, det tror jag berikar och stärker oss kompetensmässigt.

Voi i Kenya.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".