Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Mark

Blommor och bin i ny utställning

Gustafsson: "Barn och vuxna ska vara med och fylla ängen"
1:45 min

Idag öppnade utställningen "Vart tog blommorna vägen?" på Kinna bibliotek. Den uppmärksammar mångfalden i naturen i Marks kommun, där det finns många skyddade naturområden. Och belyser hotet mot mångfalden och ekosystemet.

– Ja, den är ju tom nu den här ängen. Men tanken är nu att barn och vuxna ska vara med och fylla den här ängen. Så att vi får tillbaka våra blommor. Det är de vi vill ha, det är de vi saknar och det är det som är frågan på utställningen, "Vart tog blommorna vägen"?

Eva Gustafsson arbetar på miljökontoret i Marks kommun och har varit engagerad i utställningen sedan i våras. Utrotningstakten av växt- och djurarter är snabbare idag än på länge. Peter Nolbrant är biolog och sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Marks kommun.

– Nästan allting vi använder idag kommer ju från naturen på olika sätt. Maten, byggmaterial, mediciner och så vidare. Hela tiden hittar vi nya saker och vi kommer att hitta mycket mer i framtiden. Men om arterna försvinner så kommer möjligheterna att försvinna. Fokus på utställningen i Kinna är blommor och bin. Av 300 biarter i Sverige finns 30 procent på röda listan över hotade arter och Peter Nolbrant menar att det kan få stora konsekvenser.

– Ja, eftersom de pollinerar växterna. Och pollinerar de inte växterna tillräckligt bra så får vi mindre skördar av frukt, bär och andra grödor till exempel.

Tillbaka hos Eva Gustafsson framför en av utställningens alla delar, blomsterängen.

– Det är återigen det här med engagemanget. Vi är engagerade här på biblioteket när vi sitter och gör blommor av garn och tygbitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".