Mark

Smälterydsanstalten kan komma att öppnas igen

" Tanken är att bygga framtidens fängelse"
1:05 min

Kriminalvården utreder en eventuell återöppning av Smälterydsanstalten i Sätila eftersom hyreskontraktet för anstalten inte går ut förrän år 2021. Planen är att anstalten ska bli både en sluten och öppen kvinnoanstalt säger Lennart Palmgren som är regionchef för kriminalvården i Västra Götalands och Hallands län.

– Tanken är att vi ska kunna bygga framtidens fängelse för kvinnor med ett gott behandlingsklimat och en bra terapeutisk miljö. En palett av olika åtgärder som ska leda till ett återfallsförebyggande arbete där kvinnor då ska kunna återanpassas ut i samhället.

Smälterydsanstalten som tidigare var en öppen anstalt för män lades ner i april förra året eftersom det fanns ett överskott av öppna platser inom kriminalvården. Om allt går enligt planen flyttas verksamheten från anstalten i Sagsjön utanför Göteborg till Sätila och kvinnofängelset kan då öppna 2015.

– Det är ju långt ifrån klart än, men visst det är ett spännande projekt och vi ser fram emot att få ta ett steg framåt i denna process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".