1 av 7
Jällby kyrka i Herrljunga. Foto: Camilla Walldán.
2 av 7
"Titta här...". Konsthantverkaren Mattias Hallgren visar ett av fynden som doldes bakom panelen: stockar som kan vara från 1100-talet. Foto: Camilla Walldán.
3 av 7
Ombyggnad pågår. Foto: Camilla Walldán.
4 av 7
Jällby kyrka invändigt. Den kan vara nästan 1000 år gammal. Foto: Camilla Waldán.
5 av 7
Nästan 1000 år gammalt trä? Foto: Camilla Walldán. Klicka för större bild.
6 av 7
Foto: Camilla Walldán.
7 av 7
Kyrkvinden. Foto: Camilla Walldán.
HERRLJUNGA

Upptäckt i Jällby kyrka, kan vara rekordgammal

Mattias Hallgren: "Vi vill undersöka detta mer"
1:41 min

Under restaureringen av Jällbys 1600-talskyrka i Herrljunga har flera överraskande upptäckter gjorts. De äldsta delarna kan vara från 1100-talet - det gör i så fall kyrkan till den äldsta träbyggnaden i världen.

Jällby kyrka i Herrljunga har tidigare daterats till mitten av 1600-talet. Nu restaureras kyrkan och i samband med det har nya upptäckter gjorts som visar att den kan vara redan från 1100-talet.

Mattias Hallgren är konsthanverkare, specialiserad på gamla byggnader, och en av de som gjort de nya fynden.

– Här är gavelspetsen på den förmodade gamla kyrkdelen. Den är huggen på ett speciellt sätt, som ett fiskbensmönster. Så här högg man på 1100- och 1300-talet. Nu vill vi undersöka och ta reda på vad det här är egentligen.

Gaveln på vinden bakom klockstapeln är det som allra tydligast visar spår av att kyrkan skulle kunna vara från tidig medeltid, kanske redan från 1100-talet. Gaveln har varit skyddad från väder och vind under årens lopp och är välbevarad.
Men även Jällby kyrkas timrade väggar, det romanska taket och takstolen pekar enligt Mattias Hallgren på att kyrkan kan vara betydligt äldre än från 1600-talet, vilket den senast gjorda dateringen gjort gällande.

Nu söker Hallgren och hans kollegor antikvariemedel för att undersöka saken. Om den äldsta delen av kyrkan faktiskt är från 1100-talet är den unik, och den äldsta kvarvarande träbyggnaden i världen. Åtminstone av dem som är kända i västvärlden säger Mattias. 
Även om det skulle visa sig att kyrkan inte är så gammal så är den intressant.

– Den datering som finns är ju 1600-tal och det vore också väldigt intressant om det är det. För då har vi i så fall hittat att det här sättet att arbeta har levt kvar parallellt med allt annat i de här slättbygderna, i tassemarkerna. Det är ju väldigt intressant i ett historiskt perspektiv. Det är ju ungefär som att hitta en neandertalare nu.

Mattias Hallgren vill inte ta åt sig hela äran av fyndet. Han och kollegorna fick redan i vintras ett tips från kyrkoantikvarien Robin Gullbrandsson som hade varit i Jällby kyrka i andra ärenden, och lagt märke till att takstolen såg ut att vara från tidig medeltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".