1 av 3
Med en boendegaranti kan anslagsstavlornas tid snart vara över. Foto: Anna Rydholm.
2 av 3
Högskolans rektor Björn Brorström tror på en eventuell garantistart år 2014. Foto: Anna Rydholm.
3 av 3
Förskolestudenten Malin Strand gillar tanken, men tror att det ändå kan bli svårt att hitta bostäder. Foto: Anna Rydholm.
BORÅS

Högskolan funderar på en boendegaranti

Studenten: "Fin tanke men det blir nog svårt"
1:54 min

Det kan komma att bli ännu lättare för högskolestudenter i Borås att hitta bostad - i framtiden hoppas man kunna införa en boendegaranti för nya studenter.

Högskolestudenter i Borås har redan förhållandevis lätt att hitta bostad, men i framtiden hoppas man kunna underlätta situationen ytterligare genom en boendegaranti för nya studenter.

– Om man kan ha en boendegaranti till studenterna så är det en konkurrensfördel när det gäller att attrahera och rekrytera nya studenter, säger rektor Björn Brorström.

Idén med en boendegaranti är inte ny - flera av landets studentstäder har redan infört en sådan med varierande resultat. Många har fått kritik för dåliga villkor och att studenter känt sig lurade.
Enligt Sveriges förenade studentkårers årliga bostadsrapport erbjuder 15 av 30 Studentstäder någon form av boendegaranti, men bara 4 av dem motsvarar studentkårernas krav. Björn Brorström säger att han är medveten om fällorna.

– Ska vi gå ut och säga att vi har en boendegaranti så ska vi också kunna svara upp mot det och inte sen behöva backa och säga att i det här fallet klarade vi det inte utan det ska finnas fullt ut enligt de kriterier som vi ställer upp. Det handlar om att studenterna ska ha alternativ att välja mellan, inte att man hamnar långt ifrån högskolan eller får något som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Men vad tycker studenterna själva? Malin Strand som pluggar till förskolelärare på högskolan säger att förslaget skulle underlätta för de studenter som kommer långväga ifrån för att plugga i Borås. Men hon tror också att det blir svårt att genomföra i praktiken.

– Det är en väldigt fin tanke men det kommer nog bli väldigt dyrt att genomföra och ta några år innan det går att göra. Det är ju 2 000 studenter som börjar varje år och det blir nog svårt att kunna garantera boende för alla dem.

Någon tidsplan för när man skulle kunna införa en bostadsgaranti finns ännu inte, men med nybyggnationer på Simonsland så hoppas man komma en bit på väg. Högskolans rektor Björn Brorström igen.

– Vi får ju se hur det ser hur när de här 150 lägenheterna på Simonsland är klara 2014. Hur ser det samlade utbudet ut då? Kommunen, högskolan och studentkåren har väldigt bra samtal kring detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".