Polis ingriper mot fotbollshuliganer. Arkivbild. Foto: Scanpix
FOTBOLL

Datainspektionen positiv till huliganregister

Datainspektionen (DI) kan tänka sig ett centralt register över huliganer, men anser att det förslag som finns har brister.

2011 tillsatte regeringen en nationell samordnare med uppdrag att lämna förslag till hur brottslighet i samband med idrottsarrangemang kan motverkas. I april  var arbetet klart och utredaren lämnade över betänkandet "Mindre våld för pengarna" till regeringen.

Datainspektionen (DI) har granskat förslaget och är positiv till att Riksidrottsförbundet får upprätta ett centralt register över personer som belagts med tillträdesförbud till idrottsplatser och sportarenor.

Inspektionen konstaterar i sitt yttrande till regeringen att det finns vissa brister och oklarheter i förslaget som måste rättas till innan registret kan bli verklighet.

Myndigheten listaren rad otydligheter: beskrivningen av ändamålen i lagtexten motsvarar inte de syften som man vill uppnå med det centrala registret, vilka uppgifter som registret ska innehålla måste preciseras och man behöver närmare analysera i vilka situationer specialidrottsförbund och idrottsarrangörer ska få tillgång till de olika uppgifterna.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund säger i ett pressuttalande att den uttalade ambitionen om att skyddet för den personliga integriteten ska ligga på en hög nivå är lovvärd, men att det är viktigt att det görs en noggrann bedömning om det bakomliggande intresset står i proportion till det intrång i den personliga integriteten som lagstiftningen kan innebära.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".