En OS-medalj även för engelsk vänlighet. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Herrljunga

OS-präst vill komma ut oftare

Hans Lobrant: ”Borde ut oftare”
1:21 min

Svenska Kyrkan följde svenskarna som besökte OS i London i somras för att titta på tävlingarna. Bland de sex personer från Skara stift som var med i London fanns Herrljungaprästen Hans Lobrant som minns London för den vänlighet som mötte honom.

– Det var fantastiskt, det var det verkligen. Vi gick omkring och tjôtade med folk...

Kyrkofolket var indelade i team med präster, diakoner, vanliga församlingsarbetare eller personer med lokalkännedom i grupperna.

– Så här borde det alltid vara. Kyrkan ska inte gömma sig. Kyrkan ska vara ute bland folk och det var ingen som var negativ eller kände att man trängde på.

Hans Lobrant menar att det ofta är lättare att få kontakt med svenskar när de är ute som turister än när de är hemma.

– Då finns inte de vanliga barriärerna. Man kommer in på både andliga ämnen och annat, säger Hans Lobrant som kommer att sakna vänligheten och gemytligheten från Os-veckorna.

– Folk var så positiva och hjälpsamma. Tvekade man någon gång så var det alltid någon engelsman som kom fram och frågade om man behövde hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".