1 av 2
Ulf Lannér på Lärararnas riksförbund i Borås tror att årets skolstart kommer bli kärv. Foto: Joel Wendle.
2 av 2
Daltorpskolans rektor Olle Fagerström är bekymrad över hur man ska klara stödet för elever med särskilda behov. Foto: Joel Wendle.
BORÅS

Tuff skolstart när svångremmen dras åt

Facket: "Det kommer att bli kärvt"
1:35 min

Idag är det skolstart för många elever i Sjuhärads kommuner, och på vissa håll kommer man märka att något hänt under lovet. I Borås har personalstyrkorna minskats, och på lärarfacket är man nu bekymrade.

Efter att alla tre stadsdelsnämnder beslutade om stora besparingar inom skolan i våras, så har det nu gjorts stora personalneddragningar på många håll.
Ulf Lannér är kommunombud för Lärararnas riksförbund i Borås, och han är bekymrad över situationen.

– Det kommer att bli kärvt, även om nedskärningarna inte överallt blev den stora katastrof som man kanske trodde ett tag.

Osthyvel över Borås
Lannér menar att det är elever med särskilda behov som drabbas hårdast av neddragningarna.

– Det är ju inte bara lärare som har försvunnit, utan även till exempel språkstödjare och elevassistenter. Och även inom elevhälsan har det gjorts neddragningar.

Totalt handlar det i Borås om en neddragning inom grundskolan den här terminen med drygt 80 helårstjänster. Stadsdel Väster gör den största neddragningen med 50 helårstjänster, varav hälften är lärare.
I stadsdel Norr handlar det om en neddragning med 10-12 helårstjänster, varav de flesta är lärare men även bland annat några elevassistenter och fritidspersonal. 
I stadsdel Öster har man sparat bort drygt 20 helårstjänster.

Slår mot elever med särskilda behov
Daltorpskolan är en av de skolor där besparingarna i höst bland annat leder till större klasser och kraftigt minskad fritidsverksamhet. För högstadiets del har drygt två lärartjänster försvunnit.

Det som bekymrar rektor Olle Fagerström mest är att också flera elevassistenter har sparats bort.

– Vi har ju många elever som har särskilda behov och som vi behöver extra stöd och hjälp till. Där är vi lite bekymrade. Men vi hoppas att vi tillsammans ska kunna ro runt detta, och det ser ut som att vi kanske kan få lite mer tilldelning vad det lider.

Hur känns det för dig som rektor att gå in i den här terminen med de här försämrade förutsättningarna?

– Det är klart att det är en utmaning och det blir tufft. Men vi får vara beredda att hantera situationen som den ser ut och hoppas att vi framöver kan få mer resurser just till de elever som har särskilda behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".