När nyheterna går runt úppdagas flera fall där butiker bryter mot lagen om kameraövervakning. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.
VÄSTRA GÖTALAND

Tusentals kameror - bara två kontrollanter

Tusentals tillstånd för kameraövervakning har beviljats i Västra Götaland, men Länsstyrelsen har bara två kamerakontrollanter. Nu slår man larm om att tillsynen inte fungerar.

Lagen om allmän kameraövervakning reglerar hur kamerorna och det filmade materialet får användas. Syftet är att skydda enskilda medborgares integritet, men lagen följs inte överallt. När P4 Skaraborg gjorde en enkel kontroll hittas flera fall där butiker bryter mot lagen.

Olagliga kameror
Materialet som spelas in får sparas i högst en månad och ska helst raderas så fort som möjligt. Men en butiksägare berättar:

- Vi kan spara filmerna i flera år. De sparas på en kassett och sedan får de bara ligga där.

För att få övervaka en allmän plats krävs tillstånd från Länsstyrelsen. För butiker, post- och bankkontor räcker det med att en anmälan görs. Men så sker inte alltid. 

När nyheterna tittar närmare på en butik där två kameror övervakar kunderna, visar det sig att Länsstyrelsen inte fått in någon anmälan. Samtidigt tycks butiksägaren inte behöva vara orolig för någon påföljd.

- Vi kommer att skriva till företaget och då får de lämna in en anmälan. Det blir inget mer med det. Vi polisanmäler inte, säger Bengt Almqvist, på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Få kontroller
Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för tillsynen av övervakningskameror, men deras resurser för att utföra kontroller är dåliga. I Västra Götaland finns flera tusen övervakningskameror - på myndigheten arbetar bara två personer med frågorna.

- Vi har bara möjlighet att kontrollera ett litet antal kameror, säger Bengt Almqvist som sköter tillsynen tillsammans med Ingemar Sunnerdahl.

- Den tillsyn som lagstiftaren tänkte sig fungerar inte på den nivå som var tänkt från början. Då hade man tänkt sig en ganska total tillsyn, säger Sunnerdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".