1 av 3
Återväxten finns, men allt fler ratar nu den klassiska låneboken. Foto: Caroline Aronsson.
2 av 3
Här här kommunerna i Västra Götaland och hur mycket som lånas per person och kommun. Diagram från Rapporten. Klicka på bilden så blir den större.
3 av 3
Borås stadsbibliotekschef Åsa Hedberg Karlsson framför böckerna som håller ställningarna: barnböckerna.
BÖCKER

Låneboken på väg att slås ut

Bibliotekschefen: "Folk har ändrat sina vanor"
1:35 min

Svenskarna lånar allt färre böcker. Ny teknik och billiga pocketböcker slår successivt ut den klassiska biblioteksboken, och även om Borås stadsbibliotek står sig bra i jämförelse har utlåningen minskat.

Nya siffror visar att trenden fortsätter neråt för utlåningen på landets bibliotek. Borås stadsbibliotek står sig bra jämfört med riksnittet, men även här har utlåningen minskat.

– Människor har ändrat sina vanor. Om jag ska gå till mig själv går jag inte till en bok längre när jag ska ha ett recept - jag letar på nätet, säger Borås bibliotekschef Åsa Hedberg Karlsson. 

– Därför ska man vara försiktig med att koppla minskat utlån med minskad läsning. Jag tror folk läser mycket litteratur över huvud taget.

Ny teknik, billiga pocketböcker och en stor utvecklingen av skolbiblioteken de senaste 10 åren i Borås har gjort sitt. De unga låntagarna som tidigare gick till folkbiblioteken finns där nu. Dessutom påverkar givetvis ombyggnationen av Kulturhuset och flyttkarusellen det senaste årets siffror.

Trots minskningen står sig Borås bra mot övriga bibliotek i Sverige. 12 böcker per invånare per år jämfört med 7 böcker som rikssnittet ligger på. 
29 böcker per barn och år kan man stoltsera med - vilket är bäst i länet.

Tradition och bra utbud är förklaringen tror bibliotekschefen Åsa Hedberg Karlsson. Boråsarna gillar sitt bibliotek säger hon.

-- I juli månad som exempel lånade vi ut närmare 50 000 böcker och hade närmare 17 000 besökare - under en semestermånad. Det vittnar om att biblioteket verkligen används, av boråsare och besökare.

Ordet "bibliotek" kommer av grekiskans ord biblio (bok) och thē´kē (förvaringsrum).

Bibliotekslagen säger att det ska finnas folkbibliotek i varje kommun med avgiftsfri utlåning av litteratur, något som också finns.

År 2008 lånade drygt 2,7 miljoner aktiva låntagare närmare 70 miljoner medier, varav ca 58 miljoner böcker.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".