Mats Green(M) Jönköping, Helena Wiberg vice flygplatschef och Ulf Olsson (S) Borås. Foto: Jan-Åke Thorell, P¤ sjuhärad.
GÖTALANDSBANAN

Hård press för Götalandsbana

Ulf Olsson: ”Viktigaste händelsen på 100 år”
1:39 min

Idag kallade kommunalråden i Borås och Jönköping till presskonferens på Landvetter. Samarbetet ska intensifieras när det gäller en ny järnväg som ska binda ihop städerna från Göteborg och öster ut.

Man tror att götalandsbanan ska vara med i infrastukturproppen i höst.

– Vad det gäller sträckan Borås - Götevborg har vi fått ett uttalande av vice statsministern, Jan Björklund att han gärna ser att den finns med i proppen. Det är klart att när vicestatsministern gör ett offentligt uttalande så växer våra förhoppningar.

De högsta politikerna i Jönköping och Borås framträdde gemensamt trots att de båda tillhör olika partier. Mats Green är moderat och Ulf Olsson socialdemokrat. De betonade att det är viktigt att inte snabbjärnvägen slutar i Borås.

– Den måste fortsätta ända upp till Stockholm, säger Ulf Olsson.

Ulf Olsson understryker hur bra det skulle vara för området ifall det blir en ny järnväg.

– Det skulle vara den enskilt viktigfaste händelsen för Borås stad under de kommande 100 åren att få götalandsbanan. Dels för att få en snabb pendling till Göteborg men också att kunna ha en snabb pendling till Stockholm.

Imorgon ska representanter från Borås att träffa Trafikverket för att diskutera hur järnvägen skulle kunna dras genom Borås. Borås vill göra en utredning kring detta.

Om satsningen ingår i infrastrukturpropositionen kan arbetet starta 2014 - och järnvägen stå klar 2027.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".