Multi-X. Bild: Borås Stad
BORÅS

Kritik kring rondell-konst i Borås

Wahlgren (FP): "De är otåliga"
1:29 min

En skulptur i form av flera kryss, kallad Multi-X, har föreslagits av Tekniska nämnden i den nya rondellen vid Sven Eriksson-gymnasiet i Borås. Men det är långt ifrån säkert att det blir så.

Nu ska frågan tas upp av Kulturnämnden, där ordförande Bengt Wahlgren velat att rondellutsmyckningen skötts på ett annat sätt.

– Eftersom det är en så betydelsefull rondell krävs ett konstverk av hög kvalité. Den informationen borde vi fått, då skulle vi ha gripit oss an det hela och försökt få fram ett förslag, säger Bengt Wahlberg.

Bråttom

Men tekniska nämndens ordförande Alexis Mouschoupanis har inte samma syn. Enligt honom ligger det på tekniknämndens bord att ta fram förslag på utsmyckning samtidigt som de gör planer för en rondell.

– Vi pratar kontinuerligt när vi lägger fram förslaget. Vi har samtidigt bråttom när vi sätter igång, av naturliga anledningar. Där måste vi få en snabb respons på vad som går att genomföra och inte, säger Alexis Mouschoupanis.

En process som tar tid

Bengt Wahlberg håller inte med om att tidspress måste påverka besluten i frågan.

– Det tar lite tid, och där är man möjligt lite otålig på Tekniska nämnden, man vill komma fram till ett avslut. Men det går inte med det arbetssättet som vi har. Vi måste få ett uppdrag, vi måste undersöka hur det ser ut och ta kontakt med möjliga konstnärer. Det är en preocess som tar tid.

De båda nämnderna har under de senare åren fört diskussioner om vilka roller de har säger Bengt Wahlgren. Att de för tekniska nämnden har varit otydliga, kan enligt Wahlgren bero på instruktionerna som finns säger att tekniskanämnden ska befatta sig med frågor om utsmyckning, men då rör det bara planteringar av växter i parker och liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".