Lena Palmén. Foto: Bo Thorin P4 Sjuhärad
Borås

Borås Stad ger med sig – betalar skadestånd för intrång efter 10 år

Mormodern: "Min man hann aldrig få upprättelse."
1:43 min

Borås Stad har gått med på att betala 100 000 kronor i skadestånd till ett äldre par därför att poliser för tio år sedan tog sig in i parets bostad på socialtjänstens begäran. Det var fel, medger nu kommunalrådet Lena Palmén.

– Det var fel, och utifrån att man varit i deras hem så betalar vi det här skadeståndet. Sedan har det utbetaltas skadestånd tidigare, så någonstans har ju kommunen sagt att ja, vi har gjort fel, säger Lena Palmén.

Det är en över tio år gammal konflikt som nu tycks gå mot sin juridiska slutpunkt. 2002 vistades en då tolvårig pojke hos sina morföräldrar. Trots att det inte fattades något formellt beslut om omhändertagande av pojken ansåg socialtjänsten att han skulle tas om hand. Pojken flydde ut i skogen och jagades av poliser med pistol och skottsäkra västar.

Fortsatte strida
Morföräldrarna har tidigare fått ett mindre skadestånd för att ovidkommande och negativa synpunkter om dem skrivits i en social utredning om pojken.

Men morföräldrarna fortsatte strida för pojken och för en ursäkt och när socialdemokraterna kom till makten för två år sedan anlitades en oberoende advokat som nu alltså fått kommunen att medge att man brutit med Europakonventionen och kränkt morföräldrarnas privat- och familjeliv.

Gick bort innan upprättelsen kom
Pojkens mormor sörjer sin man, som dog för några månader sedan. Hon har svårt att glädjas åt upprättelsen.

– Beslutet känns ju väldigt bra, men min man levde inte tillräckligt länge för att få någon upprättelse. Han väntade varje dag på det. Och han väntade på sitt barnbarn, hela tiden. Det känns så fruktansvärt tungt.

Tycker du inte att du fått upprättelse nu?

– På sätt och vis. Men han fick ju ingen, och det är det som känns så tungt.

Tidigare publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".