Surströmming. Mums? Foto: Ralf Bergman P4 Sjuhärad
"mat"

Surströmmingen gör illaluktande årlig återkomst

Surströmmingsentusiast: "En släkting till filmjölk"
0:42 min

Idag är det surströmmingspermiär. Vissa har längtat, men de flesta håller sig nog på avstånd. P4 Sjuhärads reporter Maja Jerosimic öppnade sin allra första surströmmingsburk i direktsändning och var allt annat än förtjust.

-- Okej, nu öppnar jag burken. Där har vi fisken... Åh fy fasiken va äckligt... Det var verkligen helt... Nu går jag härifrån.

P4 Sjuhärads reporter Maja Jerosimic fick en smärre chock vid sitt första möta med den aromrika födan. Men surströmmingen är en riktig vattendelare – antingen älskar man det, eller så flyr man vid blotta åsynen av en konserv.

På Stora Torget i Borås samlades ett gäng ur den första kategorin när Norrbottengillet bjöd på surströmmingsrullar. Anders Bergman berättade om kemin bakom den stinkande strömmingen.

– Det är en syrad produkt. Mjölksyrebakterier står bakom produktionen av surströmming. En släkting av det man använder för att göra fil. Obehagliga kemikaliska namn har det som står för lukten: svavelväte och metylmerkaptan.

Men du tycker att detta luktar gott, för att du blir läskad?

– Ja, man förknippar ju den här lukten med surströmming, och jag tycker att den är god, säger Anders Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".