1 av 3
Adam Algotsson, graffitikonstnär i Borås. Foto: Privat
2 av 3
Borås kör hård linje mot graffitikonstnärer. Det blir ingen laglig vägg att måla på. Foto: Twitter/Sveriges Radio
3 av 3
Anne-Marie Ekström (FP), Fredrich Legnemark (V), Borås stad och Borås stads ungdomsråd på Twitter om debatten och beslutet om graffitivägg.
BORÅS

Graffitiväggen fick nej av fullmäktige

Graffitikonstnär: "Det vet inte vad graffiti är"
1:04 min

Efter en lång debatt blev det klart att den mobila graffitiväggen får nej. Alliansen och Sverigedemokraterna röstade nej till förslaget.

Röstsiffrorna i fullmäktige landade på 37 mot graffitivägg och 35 för.

Tidigare har flera av dem som är emot en vägg för gatukonst sagt att det finns risk för ökat klotter om man tillåter graffiti, bland annat Folkpartiets Morgan Hjalmarsson.

– Graffitiväggar är ju en konstform som tyvärr lockar fram klotter.

SD avgjorde
I kommunstyrelsen gick förslaget igenom men i fullmäktige var det stopp för de rödgrönas förslag. Sverigedemokraterna hade avgörandet och de röstade med alliansen.

– Min personliga erfarenhet kommer från Göteborg och deras försök med graffitiväggar. Jag såg det för ett par veckor sedan när jag var där. Det är sällsynt misslyckat ur en konstnärlig synpunkt, säger gruppledaren Krister Maconi (SD).

"Klottrare klottrar ändå"
En som blev besviken av det negativa beslutet är graffittikonstnären Adam Algotsson från Borås, som själv var på plats igår och lyssnade på debatten i fullmäktige.

– Det var inte många som pratade snällt om graffiti om man säger så. Man hör ju att de inte kan så mycket om det. jag tycker det var tråkigt. Väldrigt många städer runt oss har lagliga väggar, jag förstår inte varför vi inte skulle våga testa.

Vissa säger att lagliga väggar ökar klottret. Vad tror du om det?

– Jag tror att de som klottrar gör det ändå, oavsett om det finns lagliga väggar. Men jag tycker man ska ge en chans till dem som vill göra det lagligt. man vill ju visa upp sin konst utan att behöva göra det på ett olagligt sätt.

Graffiti

Kommer av grekiska gra´phō - 'skriva'). Graffiti har bl.a. påträffats vid utgrävningarna i Pompeji, i Roms katakomber och i medeltida kyrkor.
Under andra världskriget tillkommer nya former och material; "Kilroy was here" spreds som vandringsklotter, och åren kring 1968 ökade det politiska användandet.
Med spraykonst menas den form som från 1970-talets början utvecklats av ungdomar i USA med tags (namnteckning) eller bilder med sprayfärg på t.ex. murar och tåg. Graffiti av detta slag börjar uppträda på olika håll i Europa på 1980-talet, i Sverige 1984.

Källa: Nationalencyklopedin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".