Richard Halleron från Irland ska lära av svenska mjölkbönder Foto: Camilla Walldán, P4 Sjuhärad
Lantbruksmöte

Grönt Irland ska bli grönare

"Vi på Irland är redan gröna"
1:35 min

Solutions for a green world - Lösningar för en grön värld. Så heter en internationell lantbruksjournalistkongress som just nu hålls på flera håll i Sverige. Richard Halleron, journalist och tillika ägare av både mejeri och kor på Irland, var en av besökarna i Ljung.

Ett trettiotal deltagare (av totalt 150) besöker mejerier i södra Sverige. P4 Sjuhärad träffade deltagarna i Ulricehamn där de lunchade innan besöket på Gäsene Mejeri i Ljung.

Richard Halleron från Irland säger att han ser fram emot att höra vad svenska mjölkproducenter har för idéer om framtiden, och om de tjänar några pengar, för på Irland har det haft mycket tufft ekonomisk det senaste året.

Mycket teknik
Marie Henningsson, en av arrangörerna till kongressen säger att deltagarna kommer att få se mycket ny teknik. Bland annat världens första robotkarusell, som finns på ett mejeri i Odensviholm i kalmar län. En karusell som mjölkar många kossor snabbt. Inget som korna lider av enligt Marie.

– De får gå och mjölka sig när de vill och personalen kan ägna sig åt att se efter hur djuren mår. Det är ju inte så att man lämnar djuren vind för våg.

Grönt tema
Temat för året kongress är alltså solutions for a green world.

– Vi på Irland ser det som att vi är väldigt gröna redan, säger Richard Halleron. Korna går ute på bete mellan april och oktober.

Han ser stora möjligheter att få nya kunskaper under besöket i Sverige.

– Jag kommer förhoppningsvis kunna skriva lite intressanta artiklar när jag kommer hem. Allt handlar om att nätverka, om vi inte gör det kommer vi inte framåt. Och det är underbart att träffa människor från olika länder och höra hur de ser på utmaningarna och hittar lösningar, säger Richard Halleron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".