1 av 3
Tränaren Hanna Falk och Simon Johnsson innan dagens första träningspass. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
2 av 3
Simon Johnsson på väg till stavlöpningen. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
3 av 3
Innan stavlöpningen värmer man upp med en lek i regnet. Foto: Camilla Walldán
Sport

Skidstjärna tränar ungdomar på sommarläger

Simon Johnsson: "Jag vill bli bäst i världen"
1:27 min

I helgen är det sommarskidskola i Ulricehamn. Hanna Falk är tränare och lär ut rullskidåkning och annan allsidig träning. En av deltagarna är Simon Johnsson.

- Vi tränar mycket och har kul tillsammans med vänner. Jag har fått mycket tips om teknik i rullskidåkning, så det är kul, säger Simon Johnsson, 13 år.

Vad vill du med skidåkningen?

– Jag vill bli bäst i världen.

Simon Johnsson är målmedveten och vet vad som krävs - det är hård träning. Och idag blir det löpning med stavar, pulsträning och intervallträning tillsammans med ungdomarna på lägret. Men allra först mjukstart med en lek.

En av världen snabbaste längdskidåkare

Hanna Falk är från Ulricehamn, men bor numera i Torsby. Hon är åker längdskidor på heltid och har vunnit två världscupstävlingar i sprint - i Tyskland 2009 och Estland 2010.

Hon har haft en tuff period sedan i vintras då hon fick sjukdomen twar. Nu kämpar hon för att vara i god form igen till VM i längdskidåkning 2013, i Val di Fiemme i Italien. Men bredvid den egna skidåkningen tränar Hanna Falk nu, för andra året i rad, ett trettiotal ungdomar på sommarskidlägret i Lassalyckan i Ulricehamn.

Varför gör du det här?

– Det är för att inspirera ungdomarna, och jag tyckte att det var väldigt mycket sommarskolor i norra Sverige, men ingen i södra Sverige. Och nu har vi folk från nästan hela södra Sverige, det är roligt.  

Du vill ge tillbaka lite nu?

– Ja, precis. Det handlar väl mycket om det. Jag var själv på läger i olika idrotter när jag var liten. Och det var väldigt roligt. Så det har varit roligt att få göra sitt eget läger nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".