MARK

Miljöfarlig tipp fortsätter läcka

Miljönämndens ordförande: "Det är skamligt"
1:36 min

Ett antal nedlagda soptippar i bygden utgör stora miljörisker. Spåntippen vid Zelanders gamla sågverk i Marks kommun är en av de värsta enligt länsstyrelsens bedömning. Miljöfarliga ämnen läcker fortfarande ut i grundvattnet nära den kommunala vattentäkten.

Att det rinner ut miljögifter i grundvattnet är känt sedan länge. Det saknas pengar och någon som tar ansvar för saneringen - och under tiden läcker metaller och ftalater ut i grundvattnet. Risken är att gifterna via Ljungaån sprids vidare till den kommunala vattentäkten i Örby.

– Nu vet vi inte hur allvarligt det är eftersom ingen ordentlig provtagning har kunnat göras. Men det kan nog finnas en hel del farliga ämnen, som impregneringsmedel och fenoler, säger miljönämndens ordförande i Mark Kristina Hasselblad.

I första hand ska den som orsakat problemet ställas till svars, men den juridiska frågan har varit svår att utreda och idag finns det ingen som tar det ansvaret.

Och det blir inga statliga bidrag innan den juridiska processen är helt slutförd. Något som irriterar Kristina Hasselblad.

– Enligt mitt tycke har vi en väldigt konstig lagstiftning. Jag tycker att staten borde kunna gå in redan nu med bidrag så att tippen kan renas.

Vad tycker du om att det är på det här viset?

– Jag tycker att det är skamligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".