Aktivistflottan Ship to Gazas nya segelfartyg Estelle, förtöjt vid Stadsgårdskajen i Stockholm tidigare i sommar. Estelle hette hustrun till Folke Bernadotte som mördades i Jerusalem 1948. Foto Bertil Ericson/Scanpix
BORÅS

Mikael från Borås seglar för Gaza

Mikael Karlsson: "Det är en symbolisk handling"
1:18 min

I år är tredje året som Ship to Gaza skickar ett fartyg för att försöka bryta den israeliska blockaden mot Gazaremsan. Boråsaren Mikael Karlsson kommer att vara med på en del av resan.

Fartyget avseglade från Umeå och planeras anlända till Gaza i Oktober. Mikael Karlsson kommer som representant för Socialdemokratiska studentförbundet att vara med på den del av resan då Ship to Gaza skall söka stöd i europeiska hamnar för sin aktion.

– Jag hoppas att uppnå att jag framför mitt och socialdemokratiska studentförbundets stöd för Ship to Gaza och att det kan vara en liten bidragande orsak till att Ship to Gaza kan bryta den illegala blockaden mot Gazaremsan.

Mikael Karlsson från Borås kommer att åka med Ship to Gaza under en vecka, från Brest i Frankrike till San Sabastian i Spanien. I år kommer man att lägga extra mycket tid på att segla genom Europa och samla stöd från allmänheten, något man tagit lärdom av från de tidigare misslyckade försöken. Men även om man inte tagit sig hela vägen fram tidigare vill Mikael inte se 2010 års resa som ett misslyckande.

– Det är ju framför allt en symbolisk handling till befolkningen på Gazaremsan: "Ni är inte glömda, ni har ett stöd utifrån, det finns människor som bryr sig." Och det är också en tydlig symbol till Israel att blockaden är olaglig och måste hävas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".